Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Stad

woensdag 27 oktober 2021

20:00 - 23:00
Locatie

kamer 2.5, Goverwellezaal

Voorzitter
E.J. (Egbert-Jan) Kuijlaars
Toelichting

Commissiegriffier: Mirjam Hartkamp
College: wethouder Rogier Tetteroo, Corine Dijkstra

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

  2. 2
    Mededelingen
  3. 3

    De Spoorzone transformeert de komende jaren naar een gemengd gebied met wonen, werken en andere voorzieningen.
    De kaders voor deze grote gebiedsontwikkeling zijn vastgelegd in het Ontwikkelperspectief Spoorzone. De Blokkerlocatie is het meest zuid-oostelijk gelegen perceel van bedrijventerrein de Goudse Poort. Het terrein ligt ingeklemd tussen de Burgemeester van Reenensingel (noord), de Antwerpseweg (west), de Burgemeester Jamessingel (zuid). Aan de oostzijde wordt de locatie begrensd door de Burgemeester Mijssingel.
    Het ontwerpbestemmingsplan heeft met van 10 juni 2021 tot en met 21 juli 2021 ter inzage gelegen. Er zijn 7 zienswijzen ingediend. De zienswijzen hebben geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan.


    Vanavond vindt het debat plaats. De volgende debatpunten zijn van te voren aangekondigd:


    - SP: voldoende sociale woningbouw?
    -  PvdD: willen we niet als raad meer handvaten hebben om klimaatadaptief bouwen te monitoren (stelling: Klimaatadaptief bouwen: Ja!)
    - SGP: norm sociale woningbouw ook in complexe ontwikkelprojecten
    - CU: . hoe waarborgen we de 15% groen en 2. hoe leggen we levensloopbestendig bouwen vast?
    - VVD: ’Deelmobiliteit (MaaS) en parkeren’’: De ontwikkelingen met betrekking het beperken van de parkeerbehoefte door middel van deelmobiliteit zijn tot nu toe nog te onzeker om dit in deze ontwikkeling in te zetten.

  4. 4
    Pauze
  5. 5

    De Goudse woonvisie 2015-2020 is aan vervanging toe. De behoefte aan betaalbare woonruimte is sterk toegenomen. Door andere inzichten op het gebied van intramurale zorg en GGZ-zorg en wijzigingen in het sociaal domein, landelijk, regionaal en lokaal, is de behoefte aan woningen eveneens toegenomen. In een woonvisie legt de gemeente het lokale beleid voor onder meer volkshuisvesting, (on)zelfstandig wonen, groepswonen, passend wonen, woonvormen, betaalbaarheid en bereikbaarheid van woonruimte
    vast. Een gemeentelijke woonvisie vormt het kader op basis waarvan de gemeente kan sturen op de invulling van segmentering van te ontwikkelen woningbouwlocaties (woningtypen en prijzen). Ook vormt het het wettelijk kader op basis waarvan de woningcorporaties jaarlijks hun “bod” in het kader van de Woningwet doen aan de gemeente.


    Vanavond vindt het debat plaats. De volgende debatpunten zijn van te voren aangekondigd:


    - VVD:
    Stelling 1Wanneer lopen we het risico dat het bouwen in Gouda dermate ontmoedigd wordt, door de opstapeling van eisen, dat ontwikkelaars uitwijken naar andere gemeenten? En dat we dus minder huizen in Gouda kunnen bouwen. Wij vinden dit een realistisch probleem wat vraagt om een onderzoek vooraf. Zijn jullie het met ons eens?
    Stelling 2Ontwikkelaars krijgen nu soms een ‘nee’ van de gemeente vanwege het tekort aan ambtelijke capaciteit, terwijl zij wel bereidt zijn om hier financieel aan bij te dragen. Hierdoor lopen we potentiële projecten en dus woningen mis. Wat vinden jullie van een constructie waarbij het tekort aan ambtelijke capaciteit deels financieel kan worden vergoed door de ontwikkelaars?
    Stelling 3 en 4Zijn jullie het met ons eens dat we ons meer moeten richten op doorstromen? Wat vinden jullie van een onderzoek speciaal gericht op doorstroming ?


    - SP: het formaat en de levenskwaliteit van en in sociale huurwoningen, en over de stelling dat verzameling harder moet worden tegengegaan.
    - D66: de positie van de raad
    - CU: graag een norm voor sociale koop opnemen en 2. een uitvoeringsprogramma voor een huisvestingsfonds.
    - SGP: In de beeldvormende vergadering bleek dat naast de 33% sociale huur ook 20% middeldure huur/ bereikbare koop wordt gepland. Daarmee wordt ruim 50% van de woningvoorraad gereguleerd. Willen we dat in Gouda? Moeten we wel een percentage voor middeldure huur vastleggen?
    Daar komt bij dat momenteel nauwelijks bereikbare koop wordt gerealiseerd, terwijl daar zeer dringend behoefte aan is. Is het een idee om als doelstelling een vast percentage bereikbare koop van bijv 10% op te nemen?

  6. 6
    Rondvraag
  7. 7
    Sluiting