Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

De gemeenteraad heeft drie taken. De gemeenteraad wordt door de inwoners gekozen en vertegenwoordigt die inwoners. De raadsleden nemen dus besluiten op basis van het belang van de gemeente en de inwoners. 
De tweede taak is het bepalen van de koers.
De derde taak is het controleren van het college (burgemeester en wethouders samen). De raad ziet erop toe dat het college alle plannen die de raad heeft aangenomen wel uitvoert en of deze naar behoren en binnen budget worden volbracht.

Iedere fractie heeft een of twee burgerraadsleden. Zij helpen de politieke partijen die in de gemeenteraad zitten. Ze nemen niet deel aan de raadsvergaderingen (ze hebben geen stemrecht), maar wel aan de vergaderingen van commissies. Net als raadsleden leggen ze de eed of belofte af.

De gemeenteraad beschikt over een eigen ambtelijke ondersteuning: de griffie. De griffie adviseert en ondersteunt de gemeenteraad bij alle taken en vormt de schakel tussen de gemeenteraad enerzijds en het college van burgemeester en wethouders en de ambtelijke organisatie anderzijds. De griffie bestaat uit een griffier, raadsadviseurs en griffiemedewerkers.

Een raadscommissie adviseert de gemeenteraad over besluiten. De raadscommissie Bestuur doet dat op het gebied van financiën en belastingen, openbare orde en veiligheid, communicatie, algemene bestuurlijke en juridische zaken, bedrijfsvoering, personeel en organisatie, regionale samenwerking, publiekszaken, de wijkaanpak, vastgoed, economie, recreatie en toerisme en de visie op de toekomst van Gouda.

Een raadscommissie adviseert de gemeenteraad over besluiten. De raadscommissie Fysieke leefomgeving doet dat op het gebied van stedelijk beheer, mobiliteit, wonen, ruimtelijke ordening, strategisch grondbeleid, wijkontwikkeling, bewonersparticipatie en initiatieven, grondzaken, klimaat, duurzaamheid en energie, natuur, milieu en dierenwelzijn en erfgoed en monumenten.

Een raadscommissie adviseert de gemeenteraad over besluiten. De raadscommissie Samenleving doet dat op het gebied van de participatiewet, maatschappelijke ondersteuning, publieke gezondheid, armoedebeleid, schuldhulpverlening, inclusie en burgerschap, werk en inkomen, arbeidsmarkttoeleiding, onderwijs, cultuur en sport.

Het college van burgemeester en wethouders vormt het dagelijks bestuur van de gemeente. Het college bereidt beleid voor en voert het uit. De plannen voor deze collegeperiode zijn vastgelegd in het bestuursakkoord ‘Geef Gouda door’. De burgemeester en wethouders zijn geen lid van de gemeenteraad.


Kijkt u voor de portefeuilleverdeling op:
https://www.gouda.nl/Bestuur_en_organisatie

Het presidium kan worden gezien als het dagelijks bestuur van de gemeenteraad. De leden (de fractievoorzitters) hebben als doel om de organisatie en het functioneren van de raad te verbeteren. Ze vergaderen ongeveer eens per zes weken. Andere raadsleden kunnen op uitnodiging aanwezig zijn. De burgemeester is voorzitter van het presidium en de griffier is adviseur en secretaris.

De auditcommissie voert namens de raad gesprekken met de accountant, en de wethouder van Financiën en brengt (financiële) adviezen uit aan de raad. Dit gaat over alle activiteiten die van belang zijn voor een goede beheersing van de gemeentefinanciën op het gebied van rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid. Bij doelmatigheid gaat het om de vraag welke doelen bereikt zijn en wat dit gekost heeft. Bij doeltreffendheid gaat het om de mate waarin de gewenste prestaties en de beoogde maatschappelijke effecten van beleid ook daadwerkelijk worden gehaald. Bij rechtmatigheid gaat het erom dat gewerkt wordt in overeenstemming met de geldende regels en besluiten.
De auditcommissie bestaat uit raadsleden. Een van hen is voorzitter. De griffie is adviseur en secretaris van de commissie. De vergaderingen van de auditcommissie zijn niet openbaar.

Er is een werkgeverscommissie die door de raad is ingesteld om de werkgeversrol voor de griffie te vervullen.


De werkgeverscommissie bestaat uit raadsleden, de vergaderingen van de werkgeverscommissie zijn niet openbaar.

De agendacommissie bepaalt de agenda's voor de vergaderingen van de gemeenteraad en de commissies. Ook plant de commissie werkbezoeken en werkbijeenkomsten voor de raad in. De commissie bestaat uit een aantal fractievoorzitters. De griffier is adviseur en secretaris.

De Groene Hart Rekenkamer is een samenwerkingsverband van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen en Zuidplas. De rekenkamer helpt de gemeenteraden bij de controles die ze moeten doen door onafhankelijk onderzoek uit te voeren. Ze onderzoekt of een gemeente haar doelen haalt en of dit met het gebruik van zo weinig mogelijk middelen gebeurt. Daarna maakt de rekenkamer een verslag hiervan voor de gemeenteraad.


De leden van de Groene Hart Rekenkamer zijn benoemd voor een periode van 3 jaar. Hierna vindt een evaluatie plaats. De rekenkamer beslist zelf welke onderwerpen zij wil onderzoeken. Wel laat ze zich, voorafgaand aan de vaststelling van het onderzoeksprogramma, adviseren door een programmaraad. Vanuit elke deelnemende gemeente zitten twee raadsleden in deze raad.


Op https://www.groenehartrekenkamer.nl/ staan de leden, de contactgegevens en alle documenten.

Groenalliantie Midden-Holland e.o. is een samenwerkingsverband van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen, Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard. Doel van de samenwerking is het ontwikkelen en beheren van natuur- en recreatiegebieden in deze gemeenten en daarmee een aantrekkelijk en duurzaam leefklimaat realiseren. Verschillende raadsleden zitten in de gebiedsadviescommissie van de Groenalliantie.

De samenwerking in Regio Midden-Holland is een samenwerking van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Gouda, Waddinxveen en Zuidplas en andere partijen, zoals onderwijs, bedrijfsleven, andere overheden en kennisinstituten. Gezamenlijk wordt gewerkt aan regionale ambities en de speerpunten. Dat gebeurt op de volgende terreinen:

Er is een klankbordgroep met raadsleden.

Raadsleden moeten integer zijn: eerlijk, oprecht en niet omkoopbaar. Ze moeten op een goede manier omgaan met de macht, informatie en middelen die ze als gekozen volksvertegenwoordigers hebben. Ze moeten het algemeen belang voor ogen houden en zich kunnen verantwoorden voor de keuzes die ze maken. De gemeenteraad heeft een klankbordgroep Integriteit met vertegenwoordigers uit verschillende partijen. Er is een geschenkenlijst en er is een overzicht van de nevenfuncties van de raadsleden.

Tijdens raadsvergaderingen neemt de gemeenteraad besluiten over allerlei onderwerpen. Deze besluiten worden voorbereid in commissievergaderingen. Daarbij zijn er twee fasen: beeldvorming en oordeelsvorming. Het vormen van een beeld over een onderwerp gebeurt onder andere door het horen van de Goudse samenleving en deskundigen. In de agenda ziet u bij een vergadering staan of u kunt inspreken. Wilt u dat, dan moet u zich uiterlijk 12.00 uur op de dag van de vergadering melden bij de griffie (de ondersteuning van de gemeenteraad) via griffie@gouda.nl.

De commissie- en raadsvergaderingen worden voorgezeten. De raadvergaderingen door de burgemeester, behalve als hij portefeuillehouder is op het onderwerp; dan neemt een raadslid zijn plaats in als voorzitter.
De commissievergaderingen hebben ieder twee voorzitters, waarvan iedere voorzitter zijn of haar eigen onderwerpen heeft.