U bent altijd welkom om op de publieke tribune aanwezig te zijn bij commissie- en raadsvergaderingen. Ook kunt u zich aanmelden als gast van de raad.
De vergadering live of achteraf bekijken kan ook. Als u in de agenda op een vergaderdatum klikt, vindt u daar niet alleen de agenda en de vergaderstukken maar ook de link naar de livestream.
U kunt ook op onderstaande link klikken voor de aankomende én afgelopen vergaderingen.
Verbonden partijen zijn samenwerkingspartners van de gemeente waarin zij een bestuurlijk en een financieel belang heeft. Daardoor is de gemeente medeverantwoordelijk.
Bij een gemeenschappelijke regeling werkt een aantal gemeentes samen vanuit een gemeenschappelijke visie en zijn deze gemeentes ook vertegenwoordigd in het algemeen en dagelijks bestuur van zo'n regeling.
Regio Midden-Holland
Groenalliantie Midden-Holland en omstreken
Streekarchief Midden-Holland
Hecht
Veiligheidsregio Hollands Midden
Omgevingsdienst Midden-Holland
Promen
Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland
Tijdens raadsvergaderingen neemt de gemeenteraad besluiten over allerlei onderwerpen. Deze besluiten worden voorbereid in commissievergaderingen. Daarbij zijn er twee fasen: beeldvorming en oordeelsvorming. Het vormen van een beeld over een onderwerp gebeurt door het inlezen en door het horen van de Goudse samenleving en deskundigen. Verder kunnen technische en politieke vragen worden gesteld aan het college. Vervolgens is de oordeelsvorming aan de orde; in deze fase voeren de commissieleden een debat over het onderwerp. woordvoerders van partijen wisselen van gedachten en bepalen zo of zij voor of tegen een voorstel willen stemmen.
Tijdens de beeldvorming in commissievergaderingen kunt u inspreken. Uw mening, informatie en ervaring doen er voor de raad toe omdat de inwoners van Gouda als geen ander weten wat de effecten op de stad zullen zijn met betrekking tot het onderwerp.
Een tweede mogelijkheid tot inspreken is als u als belanghebbende betrokken bent bij de totstandkoming van een bestemmingsplan. Heeft u een zienswijze ingediend op het bestemmingsplan, dan kunt u uw zienswijze mondeling toelichten bij de behandeling van het bestemmingsplan in de commissievergadering.
Of er de mogelijkheid is tot inspreken kunt u zien op de agenda van de desbetreffende commissievergadering. U moet zich dan uiterlijk 12.00 uur op de dag van de vergadering melden bij de griffie (de ondersteuning van de gemeenteraad) via griffie@gouda.nl.
De raad kan gebruikmaken van de volgende instrumenten, zoals:
Politieke vragen stellen aan het college van B&W. Daarbij gaat het om een waardeoordeel over een bepaald (beleids)onderwerp.
Technische vragen stellen aan ambtenaren die het college ondersteunen.
Een amendement indienen, waarmee de raad bij de behandeling van een raadsbesluit de tekst van dat besluit kan wijzigen.
Een motie indienen, waarmee een raadslid een uitspraak kan vragen aan de raad. Met een motie kan de raad ook een verzoek of wens doen aan het college.
Een initiatiefvoorstel indienen, waarmee een raadslid een eigen voorstel kan voorleggen aan de raad en het college.
Een interpellatie, waarmee een raadslid het college ergens op aanspreekt, bijvoorbeeld op een actuele kwestie of een politiek gevoelig onderwerp.
Een onderzoek door de Rekenkamer, die gemeenteraden helpt bij de controles die ze moeten doen.
Op 30 juni 2022 is een nieuw college van B en W aangetreden in Gouda. Naast de burgemeester zijn er 5 wethouders, van D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA en CDA. De plannen voor deze collegeperiode zijn vastgelegd in het bestuursakkoord ‘Geef Gouda door’.
Het college bestaat uit:
•Burgemeester Pieter Verhoeve
•Wethouder Thierry van Vugt (D66)
•Wethouder Judith Sargentini (GroenLinks)
•Wethouder Anna van Popering (ChristenUnie)
•Wethouder Jan Kees Oppelaar (PvdA)
•Wethouder Michiel Bunnik (CDA)
De gemeentesecretaris/algemeen directeur is Ruud Bakker.
Raadsleden zijn altijd benieuwd naar uw ideeën over Gouda. U heeft een aantal manieren om met hen in contact te komen.
Brief of mail sturen
U kunt de gemeenteraad altijd een mail of brief sturen. Bijvoorbeeld met uw mening over onderwerpen die op de agenda staan. Of om aandacht voor andere onderwerpen of problemen te vragen. Het e-mailadres is griffie@gouda.nl. U kunt ook een raadslid persoonlijk benaderen.
Een brief sturen kan ook:
Griffie gemeenteraad Gouda
Postbus 1086
2800 BB Gouda
E-mails en brieven aan de raad zijn in principe openbaar.
Gast van de Goudse gemeenteraad
Wie zijn de raadsleden en wat doen ze? Waar besluiten zij eigenlijk allemaal over? Hoe gaat die besluitvorming in z'n werk en kun je daar invloed op uitoefenen? U hoort het als 'gast van de raad'.
Inspreken
Tijdens raadsvergaderingen neemt de gemeenteraad besluiten over allerlei onderwerpen. Deze besluiten worden voorbereid in commissievergaderingen. Daarbij zijn er twee fasen: beeldvorming en oordeelsvorming. Of er de mogelijkheid is tot inspreken kunt u zien op de agenda van de desbetreffende commissievergadering. U moet zich dan uiterlijk 12.00 uur op de dag van de vergadering melden bij de griffie (de ondersteuning van de gemeenteraad) via griffie@gouda.nl.
Petitie
Een petitie is een algemeen verzoek van één of meer inwoners aan de raad. Er is geen minimum aantal handtekeningen nodig. U kunt een petitie indienen in elke vorm die u wilt. De meeste petities worden online gedaan via petities.nl.
De gemeenteraad is er namens en voor de inwoners van Gouda.
Wilt u meer weten over wat we doen en hoe we werken? We nodigen u van harte uit als 'Gast van de raad' op woensdag in het Huis van de Stad.
U sluit aan bij de maaltijd voorafgaand aan de raadsvergadering. Daarna kunt u deze vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune in de raadzaal.
We beantwoorden natuurlijk graag uw vragen.
Meer informatie en het aanmeldformulier staan op https://www.gouda.nl/gastvanderaad. U kunt ons ook bellen: (0182) 58 91 97.
De gemeenteraad vertegenwoordigt de Goudse bevolking. De raad bepaalt in hoofdlijnen wat de gemeente gaat doen en hoe het beschikbare geld verdeeld wordt. Ook benoemt de gemeenteraad de wethouders, die samen met de burgemeester het college van B&W vormen. Het college voert het beleid uit en de gemeenteraad controleert of dit goed gebeurt.
Tijdens raadsvergaderingen neemt de gemeenteraad besluiten over allerlei onderwerpen. Deze besluiten worden voorbereid in commissievergaderingen. Er zijn drie commissies: Bestuur, Samenleving en Fysieke leefomgeving.
In de commissievergaderingen zijn er twee fasen: beeldvorming en oordeelsvorming. Het vormen van een beeld over een onderwerp gebeurt door het inlezen en door het horen van de Goudse samenleving en deskundigen. Verder kunnen technische en politieke vragen worden gesteld aan het college. Vervolgens is de oordeelsvorming aan de orde; in deze fase voeren de commissieleden een debat over het onderwerp. woordvoerders van partijen wisselen van gedachten en bepalen zo of zij voor of tegen een voorstel willen stemmen.
Alle vergaderingen zijn te volgen vanaf de publieke tribune in het Huis van de Stad. Live of later online meekijken kan ook; in de agenda staat het overzicht van alle vergaderingen.
Op gouda.nl/raad staan alle 35 raadsleden, verdeeld over 13 fracties.
Als u een brief of mail schrijft aan de gemeente, moet u zich afvragen aan wie u de brief richt. Wilt u het standpunt van partijen of raadsleden beïnvloeden, schrijft u dan een brief aan de gemeenteraad:
Postbus 1086
2800 BB Gouda
U kunt de brief ook per mail sturen: griffie@gouda.nl.
De Groene Hart Rekenkamer is een samenwerkingsverband van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen en Zuidplas. De rekenkamer helpt de gemeenteraden bij de controles die ze moeten doen door onafhankelijk onderzoek uit te voeren. Ze onderzoekt of een gemeente haar doelen haalt en of dit met het gebruik van zo weinig mogelijk middelen gebeurt. Daarna maakt de rekenkamer een verslag hiervan voor de gemeenteraad.
De leden van de Groene Hart Rekenkamer zijn benoemd voor een periode van 3 jaar. Hierna vindt een evaluatie plaats. De rekenkamer beslist zelf welke onderwerpen zij wil onderzoeken. Wel laat ze zich, voorafgaand aan de vaststelling van het onderzoeksprogramma, adviseren door een programmaraad. Vanuit elke deelnemende gemeente zitten twee raadsleden in deze raad.
Op https://www.groenehartrekenkamer.nl/ staan de leden, de contactgegevens en alle documenten.