Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Fysieke leefomgeving

woensdag 14 december 2022

20:00 - 23:00
Locatie

kamer 2.41, Goverwellezaal

Voorzitter
E. (Egbert-Jan) Kuijlaars
Start
woensdag 14 december 2022 19:46
Eind
woensdag 14 december 2022 23:31
Toelichting

Commissiegriffier: Erwin Bok
Portefeuillehouders: Michel Klijmij- Van der Laan, Michiel Bunnik

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Belangstellenden kunnen deze bijeenkomst live volgen via de webcast: www.gouda.nl/raad .

    00:00:03 - 03:34:00 - Egbert Jan Kuijlaars
  2. 4

  3. 5

    Gouda wil in 2040 aardgasvrij en CO2-neutraal zijn. Dat is zo verwoord in het bestuursakkoord en in de Transitievisie Warmte (TVW). Bij het vaststellen van de TVW op 8 december 2021 heeft de gemeenteraad via een amendement besloten tot het opstellen van een Gouds Isolatieprogramma. Het doel van het GIP is maximaal aan te sluiten op het Nationaal Isolatie Programma (NIP). Het nu voorliggende GIP geeft invulling aan dat besluit.. De gedachte hierachter is dat een woning pas zonder aardgas verwarmd kan worden wanneer de woning voldoende geïsoleerd is. Door nu in te zetten op het isoleren van alle woningen in Gouda wordt de basis gelegd voor een aardgasvrij en CO2 neutraal Gouda in 2040.
    Als inwoner heeft u de mogelijkheid tot inspreken op dit onderwerp. Meldt u zich hiervoor aan bij de griffie (griffie@gouda.nl) tot uiterlijk woensdag 14 december 2022 12:00 uur. Meer informatie over inspreken: https://gouda.bestuurlijkeinformatie.nl/Help

  4. 6
    21.15 - 21.30 uur Pauze
  5. 7

    Werkbijeenkomst Kaders Duurzaamheidsfonds (Beeldvorming)
    Het bestuursakkoord Geef Gouda door! 2022-2026 beschrijft in hoofdstuk 3 het voornemen om een revolverend duurzaamheidsfonds op te richten. Voor het fonds is €5 miljoen gereserveerd. In de financiële vertaling van het bestuursakkoord is sprake van “Klimaatfonds”.
    Aan het eind van de werkbijeenkomst heeft de commissie Fysieke Leefomgeving een beeld kunnen vormen van bestaande regelingen en de mogelijkheden om een lokaal fonds in te richten. Ook is er een helder beeld over wat de kaders zijn voor het op te richten fonds.
    Een regeling kan uitgewerkt worden als de volgende kaders helder zijn:

    1. Voor welke doelgroep is het fonds bestemd?
    2. Wat is de reikwijdte van het fonds? Verdeling over de thema’s Energiebesparing en -opwek / CO2, Klimaatadaptatie of beide thema’s aangevuld met sociale duurzaamheid / circulaire economie.
    3. Revolveren: op welke manier en in welke mate vloeien de middelen terug?
  6. 8

    Vraag D66: In het artikel van BB van 29 november is te lezen dat de gemeente Gouda mede verzoekt om de inwerkingtreding van de Omgevingswet uit te stellen naar 1 januari 2024. Kan de portefeuillehouder toelichten waarom de gemeente Gouda dit verzoek tot uitstel steunt? En kan de wethouder toelichten of en zo ja welke impact dit heeft over de gemaakte afspraken met het vaststellen Omgevingsvisie 1.0 en bijbehorend amendement “Continue ontwikkeling Goudse Omgevingsvisie”?

  7. 9
    Sluiting