Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Samenleving

woensdag 15 september 2021

20:00 - 23:00
Locatie

kamer 2.5, Goverwellezaal

Voorzitter
A.J.S. (Anna) van Popering-Kalkman
Toelichting

Commissiegriffier: Lars van der Linden
College: wethouder Corine Dijkstra

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

  2. 2

  3. 3

  4. 4

    Voorgesteld besluit

    @: Verordening beslistermijn schuldhulpverlening
    Op 1 januari 2021 is de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) gewijzigd op diverse artikelen. De wijziging van de Wgs dient twee doelen, namelijk:
    • Betere ontsluiting van persoonsgegevens als middel om schuldhulpverlening effectiever te maken; Voor schuldhulpverlening is veel informatie nodig over de (financiële) situatie van de inwoner.
    • Vroegsignalering als wettelijke taak verankeren in de wet en gegevensuitwisseling tussen woningverhuurder en de gemeente, met als doel vroegsignalering, mogelijk maken.
    Daarnaast wordt de toegang van zelfstandigen tot de schuldhulpverlening verduidelijkt.
    De wet regelt dat inwoners met problematische schulden bij gemeenten terecht kunnen voor onder meer advies, schuldbemiddeling of een saneringskrediet. Het uitgangspunt is dat schuldhulpverlening breed toegankelijk is.
    Het transparant vaststellen in een verordening welke beslistermijn het college hanteert bij de toelating is eveneens opgenomen in de Wgs. Hiermee wordt aangegeven binnen welke termijn de gemeente na het eerste gesprek over de hulpvraag moet besluiten of iemand voor schuldhulpverlening in aanmerking komt.
    De verordening treedt met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2021. Met het vaststellen van de verordening wordt invulling gegeven aan de wettelijke verplichting hiertoe.
    De overige wijzigingen in de Wgs, met name ten aanzien van de vroeg signalering van schulden, worden verwerkt in een nieuw beleidsplan Schuldhulpverlening. Deze wordt later dit jaar aan de raad voorgelegd.
     De GASD heeft op 29 april 2021 op verzoek een advies uitgebracht over de verordening. Zij adviseert de verordening ongewijzigd vast te stellen.


    Gevraagd besluit
    Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad van de gemeente Gouda voor te besluiten tot de ‘Verordening beslistermijn schuldhulpverlening 2021’ met de ingangsdatum 1 januari 2021 vast te stellen.

  5. 5

    Indien inwoners zich voor 15 september,12.00 uur melden bij de griffie (griffie@gouda.nl of tel. 0182-589197) kan men inspreken op het onderwerp en daarmee de raadsleden van informatie voorzien.


    De voorliggende regiovisie ‘Samen scherper aan de wind’ biedt een kader voor de regionale samenwerking Jeugd en WMO in Midden-Holland. Het huidige kader dateert uit 2013 en actualisatie is dus nodig. Ook de Norm voor Opdrachtgeverschap (NvO) vereist dat de gemeenten een regiovisie opstellen.
    Deze visie beschrijft op welke onderdelen de regionale samenwerking betrekking heeft en wat de inhoudelijke visie en uitgangspunten vormen voor deze samenwerking.
    Daarnaast bevat deze visie afspraken over de organisatie van de samenwerking. Uitgangspunten bij het opstellen van de voorliggende regiovisie waren:
    a). de regiovisie wordt de opvolger van de visie gebundelde krachten;
    b). de regiovisie wordt opgesteld voor de periode 2021-2024;
    c). de regiovisie wordt opgesteld in de huidige regio Midden-Holland;
    d). de regiovisie focust op het voldoen aan de NvO en de focus in de regionale opgaven, waarbij lokale beleidsruimte behouden blijft;
    e). bij de bovenregionale afstemming van de regiovisie volgt Midden-Holland de grotere regio’s.
    Deze regiovisie borduurt voort op de keuzes die de gemeenten in 2013 in ‘gebundelde krachten’ hebben gemaakt en de keuzes die de individuele gemeenten gemaakt hebben via lokale beleidsnota’s. Lokaal en regionaal beleid liggen in elkaars verlengde, waarbij de regiovisie de raad de mogelijkheid biedt om kaders te stellen voor de taken die regionaal uitgevoerd worden.
    De regiovisie is bedoeld als kader voor zowel Jeugd als WMO. Desalniettemin ligt een relatief grote nadruk op jeugdtaken. Reden hiervoor is dat gemeenten op het gebied van jeugd de verantwoordelijkheid hebben voor specialistische zorg en ondersteuning. Samenwerking heeft met name voordelen voor deze specialistische taken, voor WMO is een relatief groot deel van de taken onderdeel van het lokale beleid.


    Gevraagd besluit
    Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad van de gemeente Gouda voor te besluiten tot het vaststellen van de regiovisie ‘Samen scherper aan de wind. Een helder perspectief op de regionale samenwerking jeugd en Wmo in Midden-Holland’ voor de periode 2021 – 2024.

    Bijlagen

  6. 6
    21.30 - 21.45 uur Pauze
  7. 7
    Oordeelsvorming: Regiovisie Jeugd en WMO
  8. 9
    Sluiting