Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Samenleving

woensdag 14 september 2022

20:00 - 23:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
Max de Groot
Toelichting

Commissiegriffier: Lars van der Linden

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststelling agenda
  3. 5

    Voor een aantrekkelijke en leefbare stad zijn cultuur en kunst een onmiskenbare schakel. Toegankelijkheid, een breed bereik en een divers aanbod van kunst en cultuur zijn hierbij de sleutel. Aldus het bestuursakkoord “Geef Gouda door!” 2022- 2026. Om te sturen op cultuur werkt de gemeente Gouda met meerjarige cultuurnota’s. De huidige nota “Het cultureel vermogen van Gouda” loopt eind 2022 af. Om ook de komende jaren de uitdagingen op het gebied van kunst en cultuur op te kunnen pakken is de cultuurnota herijkt.
    De speerpunten uit de vorige nota zijn nog steeds actueel. Het streven naar een groot en steeds breder bereik van cultuur is immers een blijvend belangrijk thema waar vooruitgang te boeken is. De culturele infrastructuur heeft door corona een flinke klap gehad en vraagt dus om aandacht. De rol die cultuur kan spelen om Gouda een aantrekkelijke en sociale stad te houden en te maken kan nog verder worden vormgegeven. De herijking richt zich dan ook met name op de acties voor de komende jaren.
    In deze herijking, die in samenwerking met uw raad (werksessie op 24 januari ’22) en het culturele veld heeft plaatsgevonden, worden de actuele culturele en maatschappelijke ontwikkelingen geadresseerd. Denk daarbij aan de invloed die de coronapandemie heeft op de culturele sector, de ambities op het gebied van diversiteit en inclusie en de ambities van de gemeente Gouda om een aantrekkelijke en leefbare stad te zijn en te blijven voor haar inwoners en bezoekers.


    14 september 2022 staan beeld- en oordeelsvorming van de Cultuurnota gepland. Mocht het niet mogelijk zijn om beide af te ronden richting besluitvorming, dan is er de mogelijkheid om de oordeelsvorming te vervolgen op maandag 19 september 2021 van 20:00 tot 22:00 uur.


    Als inwoner heeft u de mogelijkheid tot inspreken op dit onderwerp. Meldt u zich hiervoor aan bij de griffie (griffie@gouda.nl) tot uiterlijk woensdag 07 september 2022 12:00 uur. Meer informatie over inspreken: https://gouda.bestuurlijkeinformatie.nl/Help

    Voorgesteld besluit

    Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad van de gemeente Gouda voor te besluiten tot:

    1. Het vaststellen van de Cultuurnota “Gouda sterker met cultuur!” 2023-2027, waarbij in het bijzonder het herbevestigen van de vier speerpunten, en daar uitvoering aan te geven door middel van 3 kernacties, te weten:
          Het opzetten van een Innovatiefonds voor het brede culturele veld;
          Het versterken van het culturele netwerk;
          Het stimuleren van Fair Practice: eerlijk loon naar werk.
    2. Het instemmen met het financieel kader, onder voorbehoud van de toekenning van de betreffende extra middelen zoals die op basis van het Bestuursakkoord 2022-2026 “Geef     Gouda door!” worden voorgesteld bij de Programmabegroting 2023-2026;
    3. Het onttrekken van € 50.000.- aan de bestemmingsreserve “cultuur- en erfgoedfonds” ten behoeve van het Innovatiefonds in 2023, onder voorbehoud van de eenmalige storting     van € 300.000.- aan deze bestemmingsreserve, zoals die op basis van het Bestuursakkoord 2022-2026 “Geef Gouda door!” wordt voorgesteld bij de Programmabegroting 2023- 2026.
  4. 6

    Via de brief van 11 juli 2022 verzoekt Stichting Klasse twee leden van de raad van toezicht (RvT) te benoemen. De benoeming vindt plaats door de besluitvorming in de gemeenteraden van Waddinxveen, Woerden, Bodegraven/Reeuwijk en Gouda. Een separaat besluit per deelnemende gemeente is benodigd.
    Per 1 augustus 2022 liepen de benoemingstermijnen af van de heren M.P. Angenent en B. Zoodsma. Beide leden zijn niet meer herbenoembaar. Voor de opvolging is een procedure gestart. Deze procedure heeft geresulteerd in de voordracht van twee benoembare kandidaten voor de RvT, te weten de heren S.J. Keulen en R. Looije.


    De leden van de raad van toezicht worden benoemd (en herbenoemd) door het gemeenschappelijk toezichthoudend orgaan (GTO), omdat geen GTO aanwezig is, is artikel 1 lid 2 van de statuten van toepassing. Hieruit blijkt dat de gezamenlijke gemeenteraden bevoegd zijn tot het (her)benoemen van de leden van de RvT Stichting Klasse.

    Voorgesteld besluit

    Op voordracht van de Stichting Klasse de heren S.J. Keulen en R. Looije per 1 augustus 2022 te benoemen als leden van de Raad van Toezicht van de voornoemde stichting.

  5. 7

    StOVOG (Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Gouda) verzoekt de gemeenteraad drie personen via haar voordracht te benoemen. Het betreft de heer S. Kaymak en mevrouw N. van Engen en de heer L. van der Meij. De benoeming gaat in per 1 oktober 2022. De voordracht voor de RvT van StOVOG is ontstaan door het vertrek van drie leden, twee leden na afloop van hun maximale termijn en één lid na afloop van de eerste termijn.


    Conform de statuten van StOVOG, artikel 12 sub 2, benoemt de gemeenteraad de leden van de RvT. Aan de raad wordt voorgesteld de voorgedragen personen te benoemen als leden van de RvT.

    Voorgesteld besluit

    Op voordracht van de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Gouda de heer S. Kaymak en mevrouw N. van Engen en de heer L. van der Meij per 1 oktober 2022 te benoemen als leden van de Raad van Toezicht van de voornoemde stichting.

  6. 8
    Rondvraag (conform artikel 11, verordening op de commissie)
  7. 9
    Sluiting